miercuri, 5 decembrie 2007

O noua colaborare, care e mai veche, de fapt

In aceasta luna, imi va aparea un articol in Ararat, text pe care il puteti lectura mai jos. Nu e vorba de un debut, pentru ca in trecut am mai scris la bisaptamanalul armenilor din Romania despre inaugurarea, la Botosani, a unei biblioteci a etniilor si despre Cerchez Bogdanovici, in momentul in care a implinit 100 de ani.
" La Biblioteca Judeţeană „Mihai Eminescu” din Botoşani au fost prezentate, în spaţiul manifestărilor ocazionate de Ziua naţională a României, cele două volume despre armenii din ţara noastră, semnate de Simion Tavitian *

Botoşani a fost, dintotdeauna, o veritabilă vatră de convieţuire etnică, fiind foarte posibil ca numărul mare de genii născute pe aceste meleaguri să aibă legătură cu mixtura etnică mai rar întâlnită în România. Iar armenii sunt primii veniţi, Nicolae Iorga fiind de părere, în studiul „Inscripţii botoşănene”, că în 1350 colonia armeană era întemeiată la Botoşani, care era târg - iar „târg moldovenesc fără armeni nu se putea”. Până în secolul al XVIII – lea, armenii au constituit principalul grup de altă naţionalitate stabilit la Botoşani, moment după care au cedat întâietatea evreilor.

De ziua naţională, se poate celebra şi unirea dintre etnii

Convieţuirea îndelungată şi paşnică dintre armeni şi români justifică lansarea a două dicţionare despre armenii din ţara noastră chiar de ziua României, cărţile scrise de Simion Tavitian fiind prezentate de Elena Florica Şuster. La eveniment a fost prezentă Dana Pietraru, directorul Direcţiei pentru Cultură Botoşani, Cornelia Viziteu, directorul Bibliotecii Judeţene „Mihai Eminescu”, precum şi bibliotecari din întreg judeţul Botoşani. „Scriitorul este de etnie armeană şi nu e prezent din raţiuni de sănătate, acesta fiind motivul pentru care m-a rugat pe mine să-i prezint cărţile. Simion Tavitian trăieşte şi-şi desfăşoară activitatea la Constanţa, având ca motto existenţial dictonul lui Goethe: „O viaţă inutilă e o moarte timpurie”. Poate şi de aceea cărţile domniei sale sunt în marile biblioteci ale lumii”, a afirmat Elena Florica Şuster, în debutul prezentării.

Armenii, pe cale să fie asimilaţi

„Autorul şi-a dorit să scrie aceste dicţionare pentru că noi, armenii, peste o sută de ani, nu vom mai fi o etnie. Vom fi asimilaţi de către români.Cursul istoriei fiind ireversibil, Simion Tavitian a vrut ca în urma noastră, a armenilor, să rămână documente din care să rezulte aportul pe care l-am avut la dezvoltarea culturii, artei şi ştiinţelor în România, generoasă patrie adoptivă”
, a punctat Elena Florica Şuster.
Botoşăneni de seamă, în paginile dicţionarelor

Foiletând cele două dicţionare, privirea ni se opreşte pe numele unor armeni botoşăneni a căror activitate a influenţat pozitiv viaţa comunităţii, dar care, nu o dată, a avut implicaţii şi la nivel naţional. Printre ei, avocatul şi omul politic Christian Ciomac, Emanoil Ciomac - animator al vieţii muzicale româneşti între cele două războaie mondiale, generalul medic Mardiros Ciomac, Clanul Goilav - cel mai reprezentativ fiind Grigore, om politic, filozof, publicist, coleg de clasă cu Mihai Eminescu, Iacob Iacobovici, ctitor al Şcolii româneşti de chirurgie, senator în Parlamentul României, Ioan Missir, autorul romanului „Fata moartă” ş.a. În cele două volume se regăsesc şi informaţii detaliate despre bisericile armeneşti din oraşele României, printre ele şi „Sfânta Maria” şi „Sfânta Treime” din Botoşani.

În lucru, al treilea volum

La bibliografia primelor două volume, atunci când vine vorba de botoşăneni, autorul a trecut numeroase scrieri ale lui Nicolae Iorga, „Dicţionarul botoşănenilor”, scris de muzeograful Ionel Bejenaru şi apărut în 1994 şi articole ale Elenei Florica Şuster, publicate în Ararat. În cel de-al treilea volum, aflat actualmente în lucru, va apărea şi biografia domnişoarei Eufrosina Costeschi. Prezenţă mai mult decât firească, Elena Florica Şuster ţinând să sublinieze faptul că „armenii din Botoşani se mândresc cu domnişoara Costeschi căreia, pentru merite deosebite, i-a fost conferit titlul de cetăţean de onoare al Botoşanilor”.

Niciun comentariu: