joi, 31 ianuarie 2008

Frustrarile varstei a treia

Astazi dupa-amiaza, la Filiala Nevazatorilor, a venit in vizita Stefan Cervatiuc. In primul moment, cand ni s-a facut cunostinta, m-am bucurat, pentru ca auzisem vorbindu- se despre el ca despre un om foarte bine documentat. Numai ca incantarea mi-a trecut repede, pentru ca in secundele urmatoare m-a atacat furibund. Din toate paginile despre trecutul orasului pe care le-am realizat la Monitorul din septembrie 2007, el a citit numai cea despre Teatrul "Mihai Eminescu" pentru ca, de , va scrie si Domnia sa o carte despre acelasi subiect in anul in care suntem. Si da-i, si ataca... Ca plagiez, ca imi permit sa semnez texte scrise de altii! Ca Monografia lui Ciubotaru e plina de erori si ca eu le perpetuez si dezinformez oamenii... Ca daca scriu la ziar, trebuie sa verific fiecare fraza din cartile de la care pornesc...
Am incercat, in prima faza, sa am o discutie rationala. I-am explicat ca eu sunt angajata, practic, ca un documentarist, nu pe post de cercetator. Ca fac 7 pagini pe saptamana si ca daca i-as urma sugestiile as scrie una pe luna si as manca rabdari prajite in rastimpul respectiv... Ca in finalul paginilor nu scrie "Carmen Moraru", ci "Pagina realizata de Carmen Moraru", ceea ce e cu totul altceva. Ca daca stie ca sunt erori in monografiile publicate pana acum, ori sa scoata el alta monografie, ori sa publice erorile... Inutil sa spun ca nu ne-am inteles in nici un fel si ca am crezut ca imi crapa o vena la tample de furie, in asa hal ma adusese. Si i-am mai spus ceva. Ca traim intr-o perioada in care in jurul nostru sunt foarte multi inculti si ca paginile pe care le fac au exact menirea de a-i mai lumina putin. Pentru ca paginile ziarului poate mai atrag atentia unuia - altuia, pe cand cu intratul prin biblioteci e mai greu.
Am plecat la tata, mai apoi, care implineste astazi 75 de ani si m-am mai calmat, oarecum. Si am mai stabilit ceva: cand ma voi reintalni cu domnul Cervatiuc, ii voi zambi frumos, il voi intreba cum o duce cu sanatatea si vom discuta despre vreme. In ce priveste trecutul orasului, prefer, cand voi epuiza mult hulitele monografii, sa discut cu oameni simpli, in varsta, si cu memorie buna, de la care sigur pot afla mult mai multe lucruri si mult mai interesante decat de la Domnia sa!

Niciun comentariu: