sâmbătă, 9 august 2008

Raport Millennium Project: Va urma un deceniu marcat de instabilitate si violente

Cresterea pretului energiei si alimentelor, lipsa apei si schimbarea climatica ar putea duce la o reintensificare a instabilitatii si violentelor in lume in cursul urmatorului deceniu, potrivit unui raport publicat marti, informeaza AFP.
In ciuda acestor previziuni sumbre, raportul pentru anul 2008 al Millennium Project, un centru international de cercetare, subliniaza ca "progresele stiintei, tehnologiei, educatiei, economiei si administratiei vor permite lumii sa functioneze mai bine decat in prezent".
Raportul subliniaza 15 provocari mondiale, de la apa si energie, la crima organizata sau etica.
Centrul american pentru analize navale a identificat 46 de tari, avand 2,7 miliarde de locuitori, care se confrunta cu un risc crescut de conflict armat, si alte 56 de tari, cu o populatie totala de 1,2 miliarde de locuitori, care risca instabilitate politica, se arata in raport.
Expertii mai avertizeaza ca lumea va avea nevoie de o cantitate dubla de hrana in 2013 decat in prezent, ceea ce va presupune un consum mai mare de apa, pamant si ingrasaminte.
Raportul subliniaza ca 37 de tari se confrunta cu crize alimentare provocate de cresterea cererii in tarile in curs de dezvoltare, cresterea pretului energiei, utilizarea culturilor agricole pentru biocarburanti, scumpirea ingrasamintelor si speculatiile de pe piata.
"Pretul alimentelor de baza s-a dublat in lume", se arata in raport. "Pretul cerealelor, de exemplu graul sau orezul, a crescut cu 129% incepand din 2006. In conditiile in care aproape trei miliarde de persoane traiesc cu mai putin de doi dolari pe zi, un conflict social mondial pe termen lung pare inevitabil, in lipsa unor politici mai serioase privind alimentatia, in lipsa unor progrese stiintifice si a unor schimbari alimentare".
Din punct de vedere demografic, populatia mondiala va creste de la 6,7 miliarde de persoane in prezent la 9,2 miliarde in 2050, dupa care, la scurt timp, va atinge un maxim de 9,8 miliarde, pentru a cobori in cele din urma la 5,5 miliarde in 2100, potrivit previziunilor ONU.
Si apa se numara printre problemele spinoase cu care se confrunta omenirea. Raportul arata ca 700 de milioane de persoane sunt afectate in prezent de lipsa de apa, avand la dispozitie mai putin de 1.000 de metri cubi pe an.
In ceea ce priveste energia, cererea mondiala s-ar putea dubla in urmatorii 20 de ani. Utilizarea energiei hidraulice ar putea reduce emisia gazelor cu efect de sera.
Africa va fi continentul cel mai grav afectat de schimbarea climatica, desi este regiunea care contribuie cel mai putin la acest fenomen. Sudul continentului ar putea pierde 30% din culturile de porumb pana in 2030.
Millennium Project este o retea mondiala de institutii din peste 100 de tari, creata la initiativa Federatiei asociatiilor ONU (Hotnews)

Niciun comentariu: