sâmbătă, 30 mai 2009

Lumea şcolară de altădată, reînviată la Biblioteca Judeţeană

* Timp de o lună, Secţia de împrumut carte pentru copii şi Cabinetul de numismatică şi filatelie sunt gazdele unei ample expoziţii şcolare, cu rădăcini în secolul XIX *
Nota de inedit a expoziţiei vernisată în debutul acestei săptămâni o reprezintă complexitatea ei, organizatorii încercând să surprindă cât mai multe aspecte legate de şcoala de altădată. „Tot ce se poate vedea la bibliotecă reprezintă, ca idee, o expoziţie completă, dar şi perfectibilă în acelaşi timp. Până acum, au mai fost numeroase expoziţii de carte şcolară, numai că de această dată, pe lângă manuale, cei ce trec pragul secţiei pentru copii a bibliotecii pot admira acte de studii în original, o colecţie de rechizite de birou – adunate, în timp, de Ştefan Nicolau, Constantin Adam şi Neculai Ţurcanu, distincţii primite de cadrele didactice în perioada când România era republică populară, apoi socialistă (titluri de profesor emerit, brevete). Baza expoziţiei o constituie, însă manualele colecţionate în timp de profesorul Paul Ungureanu şi de Constantin Adam, doar o parte din cele 300 aduse regăsindu-se în spaţiul pentru public. Cel mai vechi manual este din colecţia profesorului Ungureanu, fiind vorba de „Gramateca română” din 1880”, precizează Mihai Cornaci, custodele Cabinetului de numismatică şi filatelie.
Remember pentru vârsta a treia
Pentru elevii şi profesorii din actuala generaţie, expoziţia de la bibliotecă poate constitui o incursiune în toate palierele învăţământului botoşănean, din secolul XIX până spre zilele noastre. Pentru cei de vârsta a treia, exponatele reprezintă un binevenit remember, ei având ocazia să se reîntâlnească cu vechile compasuri, călimări şi tocuri, cu o întreagă pleiadă de acte de studii (ce cuprinde certificate de esamen, bilete de promoţiune, diplome de capacitate, răsplate pentru studiu, cărţi de preoţie, diplome de maturitate, diplome de moaşă, adeverinţe din perioada interbelică ş.a.) sau cu o amplă colecţie de creioane adunate de Ştefan Nicolau. Mulţumită profesorului Ştefan Cervatiuc, tot la bibliotecă pot fi admirate copii după paginile de catalog ale lui Nicolae Iorga şi Ioan Simionescu, de la Şcoala de băieţi nr. 1 Marchian. Profesorul Aurel Dorcu, prezent la vernisajul expoziţiei, a declarat că se minunează „cât de mult a evoluat viaţa şcolară în 70 – 80 de ani. Păcat că evoluţia interesului pentru cultură, carte, învăţătură n-a mers în acelaşi ritm. Sper ca într-un timp scurt să se revină la frumuseţea lecturii, a învăţăturii”, a încheiat profesorul, ce este cetăţean de onoare al municipiului Botoşani.

Niciun comentariu: