sâmbătă, 12 decembrie 2009

„Pentru fiecare artist, vine un moment în care trebuie să dea socoteală”


* Cu gândul la viitor, Cornel Dumitriu vernisează la Galeriile de artă „Ştefan Luchian” o expoziţie retrospectivă * Alte mii de tablouri ce-i poartă semnătura se regăsesc în expoziţii particulare *
Pe 15 decembrie, pictorul venit pe lume acum 55 de ani la Rădăuţi – Prut şi-a propus să privească propriile tablouri - create pe o spirală evolutivă extinsă de-a lungul a trei decenii - prin ochii concitadinilor. „În momentul în care ieşi în public, te poţi privi cu obiectivitate. Confirmarea unei lucrări e dată de privirea celui care şi-o doreşte, locul tablourilor nefiind, în niciun caz, în atelier”, e convins Cornel Dumitriu, ce pune în scenă o retrospectivă la cinci ani de la precedenta.
Capacitatea de a imagina – o uşă deschisă spre lumea artei
Pentru pictorul botoşănean, întâlnirea cu creaţia plastică a venit destul de târziu, la 23 – 24 de ani. „Eram la vârsta la care simţi că poţi să urneşti munţii din loc. Aveam capacitatea de a imagina, trebuia doar să-mi disciplinez mâna şi ochiul. Prima dată am pictat personaje, influenţat de Sabin Balaşa, dar „mi-a trecut” foarte repede. Am pictat păsări, cai, portrete de copil”, îşi aminteşte Cornel Dumitriu. După un alt scurt intermezzo în lumea fotografiei, a urmat întâlnirea cu Victor Hreniuc la Şcoala Populară de Artă Botoşani, unde a frecventat toate cursurile ce ţineau de arta plastică. Trecerea anilor l-a făcut să realizeze că „pictura este o activitate permanentă. Mintea ta nu este în concediu niciodată la capitolul acesta. Faptul că am pictat foarte mult mi-a permis să greşesc la fel de mult şi să mă corectez. De fiecare dată pornesc la drum cu gândul că nu ştiu să pictez, dar şi cu acela că arta este o stare energetică. Dacă din tine nu ţâşneşte lumină şi nu ai capacitatea de a convinge, nu ai nicio şansă”, recunoaşte Cornel Dumitriu. În aceeaşi opinie, un tablou nu trebuie să plictisească - astfel fiind picturile pe care le creezi doar atunci când eşti cinstit cu tine însuţi.
Personalitatea, esenţială pentru un artist
După mai bine de trei decenii petrecute în lumea artei, Cornel Dumitriu e convins că a reuşit, la Botoşani, să dea demnitate artistului şi să-şi convingă semenii că arta poate fi de folos, are valoare şi chiar se poate trăi din ea. „Mi s-a oferit de către societate recompensa pentru efortul meu. Mi-am construit o cotă, în special după ce am intrat în Uniunea Artiştilor Plastici şi am putut expune în galeriile bucureştene. Am avut succes, pentru că am venit cu ceva nou, acesta fiind şi motivul pentru care profesori universitari mi-au devenit prieteni”, rememorează Cornel Dumitriu. Artistul care are propria galerie în Botoşani mai crede că fără personalitate şi fără un crez nu poţi ajunge la o pictură care să fie recognoscibilă. „E foarte posibil ca vârsta de 55 de ani să însemne şi un moment în care „trebuie să dai socoteală”. Dacă mă uit în urmă, nu sunt prea mulţumit. Va urma o etapă de „înţelepţire” a mea, fiindcă am datoria de a-mi pregăti o frumoasă ieşire de pe scena vieţii. Cred că voi ajunge din nou la arta abstractă. Cunosc foarte multă tehnică în materie de pictură şi vreau să folosesc tot ce am învăţat. Important e să fiu sănătos”, încheie Cornel Dumitriu.

Niciun comentariu: