marți, 21 septembrie 2010

Vă mai amintiţi de Angela Ciochină? Un articol cutremurător în "Adevărul"


Artista de succes a anilor ’80 a ajuns în stare gravă la spital după ce a fost găsită de rude în casa părintească într-o stare de degradare fizică şi psihică extremă.
Departe de lume şi cu dorinţa de a se izola de tumultul cotidian, artista s-a retras din Bucureşti în comuna natală Urecheni în urmă cu trei ani. Angela s-a mutat în casa părintească din judeţul Neamţ după ce Valerian, tatăl său, s-a stins din viaţă la 82 de ani. Cu un an înainte de moartea tatălui, Angela a fost afectată şi de pierderea surorii sale Julieta, pictoriţă.
Cele două decese petrecute la scurt interval de timp au determinat-o să lase Capitala şi să se stabilească la Urecheni. În cei trei ani a fost ajutată de mai multe femei din sat să-şi administreze banii şi să se îngrijească de ea. Pentru că artista a refuzat constant ajutorul familiei, soţii Gheorghe şi Georgeta Sava ţineau legătura cu Angela de la distanţă, doar telefonic.
Rudele au avut prima imagine a degradării în care se afunda artista în vara anului trecut, atunci când au vizitat-o pe cântăreaţă şi au găsit-o într-o stare deplorabilă, neîngrijită şi slăbită. „Am chemat atunci salvarea, dar a refuzat să meargă la spital spunându-ne că nu are nimic, doar o febră musculară care o să-i treacă. Nici măcar nu ne-a dat drumul la uşă", povesteşte unchiul Angelei.
Gheorghe Sava spune că i-a cerut primarului să facă o anchetă socială în acest caz, însă lucrurile nu s-au mişcat în niciun fel. În schimb, din luna decembrie a anului trecut, secretara primăriei, Venia Gena Păstrăvanu, şi fiica ei, Doru-Vasilica Olteanu, au luat-o în îngrijire pe Angela Ciochină. Printr-un act autentificat la notar, artista o împuternicea pe fata secretarei să poată extrage bani dintr-un cont bancar. „Noi nu acuzăm, dar ne punem o mulţime de întrebări asupra halului în care a ajuns nepoata noastră. La 8 septembrie, seara, am fost sunaţi de secretară care ne-a spus să venim de urgenţă să o luăm pe Angelica. De ce până atunci nu ne-a sunat niciodată?", spune Georgeta Sava, mătuşa artistei.
Vineri, 9 septembrie, rudele artistei au ajuns la Urecheni şi s-au îngrozit de starea în care au găsit-o pe Angela. „Era într-o situaţie de plâns: întinsă pe un pat deja putrezit, avea numai răni şi chiar viermi pe spate pentru că nu se mişcase de mai multă vreme. Cineva îi adusese băutură, era mâncare stricată prin frigider", spune cu lacrimi în ochi Gheorghe Sava.
Artista a fost dusă iniţial la spitalul din Târgu Neamţ, unde a primit îngrijiri. „Avea răni suprainfectate pe spate şi nu era alimentată. Se putea ajunge la septicemie", spune doctorul Doru Mateiaş, şeful secţiei Chirurgie de la Spitalul din Târgu Neamţ. După o săptămână, pe 16 septembrie, Angela a fost transferată la Spitalul judeţean din Piatra Neamţ. „Diagnosticul de internare a fost neuroencefalopatie toxică, o afecţiune care apare pe fond psihic. Pacienta era într-o stare aproape terminală", mărturiseşte doctorul Sorin Ciobanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Neamţ.
Cunoscutul compozitor Horia Moculescu este de părere că soarta Angelei Ciochină intră într-o categorie mai mare, cea a artiştilor „uitaţi". „Nu ştiu nimic despre situaţia din prezent, pentru că ultima oară am vorbit cu ea acum doi ani, la telefon. Avea un auz absolut, o muzicalitate de excepţie, cu tată preot, cu studii la Conservator. Aşa se întâmplă când nu-ţi alegi o meserie din care să trăieşti, cum ar fi tinichigiu sau altceva. Nu pot să mă pronunţ asupra a ceea ce s-a întâmplat. Dar era inexorabil, în condiţiile actuale de lipsă de respect faţă de artişti. E clar că mulţi vor ajunge aşa", a explicat Moculescu pentru „Adevărul".

Niciun comentariu: