miercuri, 12 octombrie 2011

A new experience

Trăim timpuri în care dacă nu ai capacitatea de a te adapta, în permanenţă, ieşi pe tuşă fără să-ţi dai seama când. Cred că am mai bine de 10 ani (de prin 2000), de când mă confrunt cu fel şi fel de provocări în plan profesional. Cărora reuşesc, de cele mai multe ori, să le fac faţă. Una din cele mai recente a fost audiobook-ul pe care l-am avut de realizat la Filiala nevăzătorilor, la 50 de ani de viaţă (a filialei!!). Evident, n-am avut la dispoziţie o tehnică potrivită pentru a realiza performanţă. S-a vorbit de cumpărarea unui reportofon şi s-a renunţat la idee, apoi am făcut tot felul de improvizaţii cu laptopul filialei. Până la urmă, specialistul nostru în IT, Cezar Vieru, a ajuns la concluzia că placa de sunet nu e în parametri normali.
Cu toate acestea, târîş - grăpiş, tot experimentând, am reuşit să fac opt interviuri, care se adaugă celor deja realizate de Constantin Surugiu. Trei dintre interviurile mele au fost înregistrate, unul după altul, în dimineaţa asta! Nici când lucram la radio, pe vremuri, n-aş fi reuşit o asemenea performanţă... La partea tehnică, m-a ajutat foarte mult Cezar Vieru, care a reglat sonorul înregistrărilor şi le-a completat cu un elegant appendice muzical.
Ideea în care am perseverat a fost cea a unor conversaţii fireşti, fără nicio direcţie prestabilită, pentru a încerca să alung emoţiile interlocutorilor. Şi cred că am reuşit. Fără să-mi fie tocmai uşor, pentru că am discutat cu oameni a căror experienţe de viaţă au avut destul de multe similitudini, iar fiecare interviu trebuia, firesc, să fie altceva decât precedentul. Una e să discuţi cu un medic, cu un fotbalist şi cu un numismat şi alta să ai conversaţii cu oameni care au trăit în acelaşi mediu, aproape o viaţă.
Cred că nu m-am abătut de la normalitatea şi firescul pe care le promovez şi în viaţă şi în jurnalistică şi tocmai de aceea contez că vor fi interviuri ce vor trezi interesul. Pentru mine, toate sunt la fel de importante şi vor fi translate în format text şi în cartea ca trebuie să fie gata până pe 3 decembrie. Cu alte cuvinte, altă provocare!!!

Niciun comentariu: