miercuri, 3 octombrie 2012

Desant oficial în Centrul Vechi din Botoşani

Fotografii, Carmen Moraru

Să vedem ce poveste ar putea însoţi pozele de mai sus... Mai întâi, am aflat de la Marcel Culincă, secretarul Filialei Nevăzătorilor Botoşani, că primarul e prin centru... Eveniment, deci! Aşa că am plecat cu preşedintele filialei, Tudorel Tupiluşi, care avea în grijă revenirea unei nevăzătoare în spaţiul în care locuise în Centrul Vechi. Nu de alta, dar tanti Lavric are peste 80 de ani, e singură, vede prost şi era jale dacă o trimiteau la capătul pământului... Al oraşului, what ever... Detectăm noi delegaţia de oficiali, consilierii aferenţi şi responsabilii cu "securizarea zonei", ca să-l citez pe primar - dintr-un trecut speach - şi ne instalăm cuminţi într-o laterală.  Gheorghe Brumaru, patron din Centrul Vechi, îşi expune păsurile (şi ştiu că are câteva!) şi mai intră în discuţie şi-o doamnă care nu figura pe lista mea de cunoştinţe. Apoi, şeful nevăzătorilor îi povesteşte primarului de tanti Lavric, eu mă afirm ca fotograf amator - făcând poze în stânga şi-n dreapta - după care o ia fiecare pe drumul lui, noi înapoi la filială, iar oficialii spre Piaţa Mare.
Buuuuun... Asta ar fi naraţiunea, dar ar mai fi şi altele de spus. Într-o vizită atât de scurtă, nu se află nimic, de fapt. Iar în Centrul Vechi sunt multe de văzut şi de aflat. Ştiu, fiindcă lucrez acolo şi fiindcă rămân jurnalist, prin structură. O tentativă de plimbare pe străduţele lăturalnice e un act de mare curaj. Nu că poţi rămâne fără geantă - că o poţi lăsa şi-acasă - dar îţi mai cade, Doamne Fereşte, o clădire în cap! Mai apoi, e păcat de banii băgaţi în reabilitare, când nu se face nimic pentru a-i readuce pe botoşăneni în Centrul care arată, la Strada mare măcar, realmente stilat. Mă întreb, pur retoric, cum mai rezistă comercianţii din Centru, pentru că văd extrem de puţin oameni trecându-le pragul. Mai intră în crâşme, astea vor avea dever întotdeauna, dar în magazine, mai va. Şi-atunci, de unde impozite, de unde clasă mijlocie? In mandatul trecut se pornise bine, cu evenimentele culturale de anvergură organizate în Centru. În vară, în schimb, s-a spus că "zona nu e securizată" şi s-a optat, corect, pentru Pietonalul Unirii şi mai puţin inspirat pentru blocarea Bulevardului.
Asta în timp ce Centrul vechi e atât de generos în spaţiu pentru evenimente...
Revenind la "securizare", să vă povestească Traian Apetrei care scria, cred că în 2002, despre "ideea cinică a lui Carmen Moraru". Adică a mea. M-am ocupat, în acea vreme, de organizarea unei "Duminici a amintirilor noastre" în Centrul oraşului. Am umblat pe la toţi comercianţii (aşa, ca fiică de profesor de economie politică) şi le-am propus să facă reduceri pentru o zi, pe care să le afişeze în geam. În paralel, am creat evenimente culturale şi am plimbat prin zonă tineri în costume de epocă, luate de la teatru. Aveam şi eu o tunică de majordom, ceva. Şi au venit foarte mulţi citadini într-o zonă unde erau jandarmi, gardieni publici, ofiţeri de la "Economic" şi... aici vine "ideea cinică", ţigani cu ecusoane în piept pe care scrie "Agent de ordine". În frunte cu bulibaşa! Nu uit nici azi cum un "agent de ordine" a înhăţat ca pe-un pui o conaţională ce-şi dansa fustele în faţa unei fanfare şi a dus-o la locul ei. Şi nu s-a furat, de-a lungul întregii zile, un capăt de aţă!
Deci, se poate şi trebuie făcut ceva. Altfel Centrul nu-şi va regăsi niciodată strălucirea de altădată şi îşi va perpetua, din nefericire, un aer de "periferie centrală".   

Niciun comentariu: