joi, 6 noiembrie 2014

Lehamite

Am un sentiment de profundă lehamite, de câteva zile încoace. Prezidențiabili care se stucheau mai rău ca la ușa cortului își strâng mâinile, semnează acorduri și dăruiesc voturile alegătorilor, ca pe o marfă. Asta, probabil, suntem pentru ei. Toți gravitează în jurul Puterii, ca fluturii amețiți de lampa din odaie.
Nu am resentimente consistente împotriva lui Ponta și nici o simpatie aparte pentru Iohhanis. Ceea ce mă îngrijorează e refacerea partidului-stat, îngroparea unei democrații dâmbovițene care nici nu a apucat să meargă copăcel și crearea premiselor pentru un socialism pentru care, din păcate, nu mai sunt resurse.
M-am plictisit să ascult înșiruirea pomenilor electorale, a căror beneficiară nu am fost niciodată. Și nici nu îmi doresc. Dacă ele vor fi vreodată transpuse în practică, de un premier de altă culoare politică decât prezidentul!!!, se va reuși doar dând drumul la tiparniță și aruncând inflația în aer. Frumușica de la Finanțe vine pe sticlă fără un draft de buget și ne asigură că totul e calculat, sunt bani pentru toate... Sunt convinsă că nici ea nu crede ce spune, dar toți trebuie să facă zid în jurul șefului și să ne descrie un viitor mai roz decât al occidentalilor.
Într-o lume ideală - alta decât cea în care trăim - ar mai fi soluții. Vitalizarea, reală, a societății civile, care să mobilizeze nehotărâții să meargă la vot. Nu contează cum votează, important e să legitimeze viitorul președinte. Nu mai lăsați activele de partid să vă hotărască soarta, România reală trăiește în paralel cu ei și ar putea decide în ce direcție se îndreaptă țara.
Cei din diaspora, luați-vă liber dacă lucrați pe 16 și mergeți la vot ca la picnic, dis de dimineață. Cu pachețelul de mâncare, cu scăunelul de-acasă, ca să vă fie așteptarea mai ușoară. Nu plecați până nu votați - după cum vă dictează conștiința.
Dragi studenți, mergeți acasă în weekend-ul în care e turul II. Îmbrățișați-vă părinții, stați la povești cu ei și, nu uitați să votați în localitatea în care aveți domiciliul. Că în orașele universitare nu se știe ce se întâmplă.
Mergeți la vot și puneți ștampila așa cum judecați cu propria minte, nu cum vă dictează un lider de partid sau altul!
Începând cu viitorul apropiat, îmi voi consuma energia. atât cât este ea, în folosul societății civile. Clasa politică în România dă rateu după rateu, ar fi timpul să apară parteneri reali de dialog! Am putea fi cele câteva de milioane de români care trăiesc înafara aranjamentelor și a sinecurilor de partid. De ce nu!

Niciun comentariu: