Farmece de iubire, de-a lungul timpului

* În tradiţia populară, un loc de frunte, au ocupat, de când lumea, farmecele, descântecele şi vrăjile „de iubire” *
Pe timpuri, totul avea cu totul alt farmec, nu ca astăzi, când vrăjitoarele „de toate culorile” îşi oferă serviciile la „Mica publicitate”. Nici „Valentine’s Day” nu a fost dintotdeauna sărbătoarea supărător de comercială ce a devenit în zilele noastre. În opinia Stelianei Băltuţă, muzeograf – etnograf, „lumea modernă îngroapă tradiţiile. Sfântul Valentin vine de la un vechi carnaval, din perioada medievală. Se observă şi existenţa aceluiaşi sufix Val – entin, Carna – val. Tinerii purtau măşti, se întâlneau, se cunoşteau, se îndrăgosteau. Şi Valentine şi Dragobetele sunt în perioada de deschidere a legăturilor de cuplu. Faptul că natura se deschide către viaţă influenţează şi natura umană.”.

Mai multe pe:
http://rememberbotosani.blogspot.com/2011/02/farmece-de-iubire-de-lungul-timpului.html

Comentarii

Copiisimame a spus…
Cautand imagini din Botosani despre un anume subiect am dat peste blogul tau. Sunt legata prin familia sotului meu de acest oras asa ca m-am bucurat sa gasesc pe cineva de acolo. Legat de subiectul acestui post, eu una , care sunt din orasul Braila, cand ajung in acea zona a Moldovei , simt cu mai multa putere atmosfera de sarbatoare traditionala. E ceva in aer, oamenii sunt parca mai respectuosi , mai buni, se pastraza obiceiuri. Am asistat cu prichindelul meu la un targ de traditii si costume populare si am fost foarte emotionata. Ma bucur ca mai sunt astfel de zone la noi in tara. Si ma bucur ca te-am gasit, chiar si prin intermediul internetului. Vavaly
Carmen a spus…
Multumesc si va mai astept pe blog. Eu sunt din Bucovina, am crescut mai mult in Muntii Calimani, de unde erau bunicii, zona in care traiesc m-a adoptat mai greu. Dar sunt vreo doua decenii de cand traiesc aici, de cand caut ce e frumos si aparte si as putea spune ca m-am naturalizat, in buna masura... An bun!

Postări populare de pe acest blog

Criza economică şi Botoşanii

Culmea caliciei: gumarii îmblăniţi!

Frumoşii de la Laurian

Pelerinaj în satul Eminescu, din comuna Gorbăneşti. 14.01.2012

Despre emoții, cu dragoste…