Depresii "post - Sarbatori"?

Aflasem, cu ceva vreme in urma, ca exista depresii care se accentueaza de Sarbatori, dar aflu foiletand "Adevarul" pe Net, ca exista si unele "post - Sarbatori. Mi se parea mie ca ma chinuie ceva in ultimele zile si nu-mi explicam de una singura si ce anume. Si e o stare care are si logica. Toate energiile iti sunt puse in miscare pentru zilele festive de sfarsit de an, moment dupa care te trezesti ca rudele sau prietenii au plecat pe la casele lor, ca in frigider nu mai ai salata boeuf si friptura, ci vreo doi crenvursti, ca in casa nu miroase a brad si ca iar trebuie sa te apuci de treaba ca sa ai din ce trai, context in care te - apuca o lehamite existentiala de sfarsit de lume...
Cei de la Adevarul au si cateva sfaturi pentru a ne ajuta sa depasim astfel de stari:
"1 Faceţi o compilaţie a tuturor fotografiilor şi amintirilor adunate peste an. Adunaţi-vă pozele care stau împrăştiate prin toată casă într-un album foto. Privind toate aceste amintiri, veţi ajunge să retrăiţi şi să vă reamintiţi toate momentele fericite şi amuzante ale anului care tocmai a trecut. Dataţi fiecare poză, pentru a nu uita contextul în care a fost făcută, alegeţi rame amuzante sau decupaţi-le pentru a face un colaj. Veţi fi uimit când veţi constata sentimentul de împlinire care vă va cuprinde, în timp ce prietenii şi familia se vor amuza privind rezultatul final.
2 Nu strângeţi toate de­coraţiunile. Puteţi lă­sa câteva decoraţiuni prin casă, deoarece astfel veţi prelungi sentimentul de siguranţă şi căldură din timpul sărbătorilor. Nu strângeţi toate decoraţiunile în acelaşi timp, îndepărtaţi-le treptat, pentru a nu avea, la sfârşit, senzaţia de casă goală şi rece.
3 Ocupaţi-vă timpul. Cel mai bun lucru pe care îl puteţi face pentru a vă ridica starea de spirit este să faceţi ceva pentru ceilalţi. Nu vă mai gândiţi la lucrurile care v-au dezamăgit, în schimb concentraţi-vă asupra evenimentelor viitoare. Priviţi în jur şi fiţi înţelegători în faţa problemelor lor. Dacă vedeţi că un vecin mai în vârstă are dificultăţi în a îndepărta zăpada, mergeţi şi ajutaţi-l. Invitaţi-vă prietenii la o cafea pentru a evita momentele de singurătate.
4 Faceţi sport. În cazul în care aţi pus câteva kilograme de sărbători, acesta este cel mai bun moment pentru a scăpa de ele. Este uşor să deveniţi depresivi la gândul tuturor bunătăţilor din care v-aţi înfruptat fără reţineri de sărbători. Începeţi un program de exerciţii pe cont propriu sau la o sală de fitness. Gândul că faceţi ceva pentru dumneavoastră vă va binedispune.
5 Nu vă neglijaţi. Săr­bă­torile necesită atât de multe pregătiri încât de cele mai multe ori ajungeţi să vă neglijaţi propria persoană. Începutul de an este momentul ideal pentru a merge la cumpărături, pentru a vă relaxa într-o baie caldă sau pentru a citi o carte bună".

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Criza economică şi Botoşanii

Culmea caliciei: gumarii îmblăniţi!

Frumoşii de la Laurian

Despre emoții, cu dragoste…

Pelerinaj în satul Eminescu, din comuna Gorbăneşti. 14.01.2012

Astăzi e ziua mea!